Ahad, 29 Januari 2012

EFFA JUMPO DUKUN BERUBEK LUKO DI MUKO EH

Luka di muka Effa Owona semasa menentang sarawak


Perlawanan yang berakhir dengan keputusan 2-2 itu telah sedikit dikaburi dengan inisiden di mana penyerang import Negeri Sembilan, Effa Owona telah disiku di mukanya oleh Kapten Sarawak, Hairol Mokhtar.
Effa dikatakan sebagai penyerang yang agak berbahaya dalam Liga Super musim ini dan juga telah berjaya menjaringkan lima gol setakat ini. Namun, beliau kelihatannya telah menjadi mangsa pihak lawan.
Ketika dihubungi oleh ESPNSTAR.my pada pagi ini, Effa mengatakan beliau dalam keadaan baik selepas kejadian semalam.
Selepas perlawanan itu, Effa telah dibawa ke hospital swasta untuk mendapatkan tiga jahitan di bahagian pipi kirinya.
Effa juga telah memberitahu bahawa kekasaran yang dikenakan terhadapnya itu adalah disengajakan pemain Sarawak itu.
"Ya, saya rasa kekasaran itu disengajakan terhadap saya. Tetapi itu adalah bola sepak. Perkara ini sesuatu yang biasa berlaku.
"Saya mendapat tiga jahitan semalam di hospital dan masih mampu beraksi," kata Effa kepada ESPNSTAR.my dalam perbualan dalam Bahasa Inggeris yang telah diterjemahkan.
Kejadian itu juga telah menarik banyak perhatian penyokong bola sepak terutama sekali penyokong Negeri Sembilan yang melahirkan perasaan tidak puas hati di laman sosial selepas pemain itu dilihat terancam kerana kehebatannya di padang.
Effa berkata: "Penyokong tidak perlu bimbang. Terdapat karakter pemain yang berlainan dalam bola sepak. Ini perkara biasa. Apa yang penting kita harus fokus ke perlawanan yang seterusnya."
Dalam satu perbualan yang berasingan pula, penolong pengurus Negeri Sembilan, Hamzah Mohd Nor berkata beliau kesal dengan kejadian yang berlaku terhadap Effa dan berharap ia dapat dielakkan.
"Pihak lawan kami tahu Effa seorang pemain yang hebat tetapi tidak perlu untuk mengasarinya. Kita harus sentiasa bersikap profesional dalam bola sepak."

sumber :  ESPNSTAR.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan